Boeddhabeeld afbeeldingBekijk hier ons aanbod Boeddhabeelden

Boeddhabeelden vervullen een belangrijke rol in het boeddhisme.
Iedereen ziet wel via de televisie of plaatjes wat er wordt verstaan onder een Boeddhabeeld. U vindt Boeddhabeelden met een rustgevende of lieflijke uitstraling vaak in meditatie zit, in tempels en thuis bij mensen. De beelden zijn dan omgeven  met licht, kaarsen, wierook, bloemen en schaaltjes met offergaven.

Mensen brengen eer aan Boeddha door een buiging voor hem te maken. Ze houden daarbij hun handen voor hun borst, de handpalmen naar elkaar en de duimen naar binnen gekeerd.
Behandel een Boeddhabeeld altijd netjes en met eerbied en respect. Plaats hem nooit op de grond.
Zet hem met het gezicht naar de deur, zodat u hem ziet als u binnenkomt.
8 Mei is de jaardag van Boeddha. Het is traditie op die dag een kaars voor hem te branden en dan mag u een speciale wens doen.
Een gekregen Boeddhabeeld geeft geluk omdat de intentie van het geven het beeld waarde toekent, maar u kunt heel goed uzelf een Boeddhabeeld cadeau geven als de intentie goed is en u het beeld behandelt met eerbied en respect.
Vaak ziet u een Boeddhabeeld in meditatiezit, dit wordt lotushouding genoemd.
In deze houding raakt hij met zijn wortelchakra de aarde, terwijl hij met de vingers van zijn rechterhand zijn linkerhand ondersteunt, en tussen zijn duimen zou je een sigarettenvloeitje kunnen steken, want de vingers raken elkaar net niet aan.
Toen Boeddha bijna de verlichting bereikt had, probeerde kwade machten hem van deze verlichting af te houden. Boeddha raakte tijdens dit moment met zijn rechterhand de aarde aan, om deze als getuige op te roepen voor de waarheid van zijn woorden.
Dit is het moment dat Siddhartha (de prins) Boeddha (de Verlichte) werd.
Vanaf het eerste moment dat men de Boeddha, in al zijn diverse betekenissen, begon af te beelden, golden er strenge regels over hoe een Boeddhabeeld eruit moest zien. Door deze regelgeving , herkent men “de Boeddha” meteen in de gehele boeddhistische, maar ook Europese wereld. Natuurlijk varieert de stijl per gebied en periode.